Nazomer, oudewijvenzomer, sint-michielszomer of indian summer, vier benamingen om simpelweg te omschrijven dat ook in de herfst de zon nog flink kan schijnen. Sinds de herfst zijn intrede deed afgelopen zondag, verbeterde het weer elke dag om vandaag effectief boven de 20°C uit te komen en dat zomerse gevoel weer op te roepen.Volgens de voorspellingen dreigen  regenwolken echter al snel de zon te gaan verdrijven.

Of we dit najaar nu wel of niet een indian summer krijgen, dat zien we vanzelf nog wel. Vandaag wordt het in elk geval genieten van de zon op je huid voor nog snel een extra portie vitamine D.

Van kleuren en velden

Maar zelfs al verdwijnt de stralende zon daarna tot in het voorjaar achter de wolken, de herfst blijft toch een seizoen vol leuks om te ontdekken. Er zijn de prachtige kleuren in de natuur, waar groen overgaat in geel, oranje en rood.

L’automne est un deuxième printemps où chaque feuille est une fleur.
– Albert Camus

Mooie paddestoelen in diverse maten en modellen springen, jawel, als paddestoelen dus, uit de grond in weides en velden, in bossen en tuintjes. Hoog in de lucht trekken zwerfvogels in grote troepen voorbij, nagejaagd door wolkenvelden in pittoreske vormen. Voor de natuur is de herfst het meest fascinerende jaargetijde vol afwisseling en tegenstellingen.

Chocomelk en soep

Kan de temperatuur overdag nog oplopen, in de vroege ochtend en tegen valavond kruipt de kilte over onze huid. Sweaters en pullen mogen uit de kast komen om voor extra warmte te zorgen onder de net te dunne zomerjas. In plaats van een mojito of ijskoud biertje, bestellen we nu een warme chocomelk of een tas soep op de terrasjes die nog hoopvol blijven staan. En thuis mag het weer: op de bank kruipen onder een dekentje en genieten van de vele nieuwe series die de beeldbuis na de zomerstop weer opfleuren.

Hond of poes

Nu de muren van de kamers geen zomerse hitte meer spuwen, mogen oven en fornuis weer lekker spetteren en sputteren. Wafels en pannenkoeken bakken, experimenteren met de nieuwe oogst appels en peren in gebak en dessert, de stoofpot heerlijk laten pruttelen, de manieren om het huis heerlijk te laten geuren zijn legio. In de herfst lijkt het wel alsof het buiten- en binnenleven naadloos in elkaar overlopen. Het ene moment verzamel je buiten noten, zaden, kruiden, fruit en groenten, om ze daarna om te toveren tot heerlijke smulmomenten voor de open haard of onder een dekentje, omringd door al je huisgenoten, met hond of poes dicht tegen je aangevlijd. Waar ligt die afstandsbediening nu alweer?