Cappuccino
…is a news reader app with an email twist.
…helps you keep an eye on the news you care about most.
Dacht je naïef dat cappuccino een soort koffie is, in de Mac App Store denkt men daar sinds september anders over. Omdat het tasje koffie met melkschuim onmiskenbaar zoveel lekkerder is dan zijn nieuwe naamgenoot, gaan we ons toch beperken tot de drank.

Een cappuccino is een koffiebereiding met espresso en melk. Iets specifieker bestaat een cappuccino voor 1/3 uit een vers gezette espresso waarop 1/3 melk opgeschonken wordt en daarop, om het af te maken 1/3 deel melkschuim.

Kapje

Melkschuim is een eenvoudige noemer om de lading te dekken. Immers, in ieder land treffen we verschillende opvattingen van deze drank aan. Wij, bijvoorbeeld, drinken hem met slagroom, de Oostenrijkers met opgeklopt eiwit en chocoladekrullen, wat de Nederlanders vervangen door cacao. De Fransen vervangen dan weer de espresso door filterkoffie. Zolang het resultaat maar lijkt op koffie die een kapje schuim op heeft, spreken we van cappuccino. In de naam zit de betekenis gevangen: cappuccino betekent kleine kap, ofwel kapje.

Monnik

Ondanks de Italiaanse naam, zou de koffie toch zijn oorsprong in Wenen, Oostenrijk vinden. De romige koffie werd vernoemd naar minderbroeders Kapucijnen uit de 16e eeuws. Deze broeders leefden streng en sober volgens de regels van Franciscus en droegen een bruine pij met puntige muts. Toen het Ottomaanse leger Wenen binnenviel, zou één van de broeders, Marco d’Aviano, de katholieke troepen verzameld hebben en naar de overwinning geleid. de lokale bevolking, nog volgens de legende, vond de koffie die hun veroveraar achterliet veel te bitter om zo te drinken, en zoette hem melk en honing. Deze koffie werd genoemd naar de orde van hun redder.

I like cappuccino, actually. But even a bad cup of coffee is better than no coffee at all.
– David Lynch –

Waar of niet, feit is dat in de 18de eeuw in de Weense koffiehuizen een soort koffie geschonken werd onder de naam Kapuziner, een drankje waarin suiker, eigeel en room verwerkt werden. Deze koffie reisde vanaf de eerste Wereldoorlog naar Noord-Italië dat toen nog bij Oostenrijk hoorde en kreeg daar de Italiaanse naam cappuccino.

Verhoudingen

Tussen een cappuccino en een latte macchiato kan wel eens verwarring ontstaan. Beide koffies hebben als basis espresso met opgeklopte warme melk. Alleen zijn de verhoudingen en volgorde van bereiding iets anders. Voor een cappuccino zet de barista eerst de espresso, vervolgens schuimt hij de melk op waarna hij deze zo in het kopje schenkt dat er evenveel melk als schuim bij komt.
Een latte macchiato heeft in verhouding meer melk dan een cappuccino. Door eerst de melk in het glas te schenken en daarna de espresso ontstaat een mooie verdeling van de laagjes. Geserveerd in een hoog glas in plaats van een kop, zijn deze mooi zichtbaar.

Zin in koffie?
Zet je voor of na het doen van je boodschappen in onze eethoek en geniet van een kopje troost. Bovendien kan je vanaf vandaag  je favoriete Nespresso meedoen vanuit onze gloednieuwe automaat in het filiaal van Sint-Martens-Latem.