Rozen zijn gegeven.
Pralines werden ontvangen.
En dankzij het zachte weer bloeien de sneeuwklokjes, krokusjes en zelfs hier en daar een narcis al kleurrijk in de tuintjes. Het is halfweg februari. Een mens zou bijna vergeten dat het nog steeds winter is, nog meer dan een maand.

Rond deze tijd van het jaar, wanneer het lengen van de dagen stilaan merkbaar wordt, krijgen we wel vaker een lentegevoel als de winterzon onze koude ledematen komt verwarmen. Het al of niet schijnen van de zon bepaalt zonder weerga ons humeur, maar niet het seizoen. In deze, nog steeds, wintermaand valt er voor de vogeltjes nog steeds niet veel voedsel te rapen. Daarom mogen we hen zeker ook niet vergeten op een zonnige dag als vandaag.

Geteld

Tijdens Het Grote Vogelweekend van afgelopen 25 en 26 januari telden meer dan 34 000 Vlamingen een half miljoen vogels. Vink, kauw en huismus bezetten de top drie. Willen we dat zo houden, of zelfs nog verbeteren, dan dienen onze gevederde vriendjes voedsel te vinden in onze tuinen. Iets wat in de koudste periode van het jaar niet zo evident is: insecten verdwijnen onder de grond, bessen en noten zijn al lang vergaard, zaden zijn schaars en moeilijk te vinden. En dat terwijl ze net nu extra nood aan energie hebben om zich warm te houden.

Bollen en slingers

Bijvoeren van vogels kan eigenlijk heel makkelijk en mag zelfs het hele jaar door.
Brood en fruit mag je het hele jaar door ergens deponeren, maar let er wel op dat het geen voer voor ratten en muizen wordt. Een voederplankje kan daarom handig zijn. Nu het winter is doe je jouw gevleugelde gasten bijzonder plezier met vetbollen, pindakaas, en diverse noten en zaden.
In de lente, wanneer ze nestjes bouwen en jongen te voederen hebben, behaag je hen meer met voedsel dat kalk en eiwit bevat. Hopla, op de voederplank met je fijngestampte eierschalen!
Tegen de zomer trekken vogels goed hun eigen plan. Hoewel, bij warm weer kan het geen kwaad om te zorgen dat er steeds ergens een schaaltje water staat. Iets wat bij vriesweer eveneens niet mag ontbreken in een vogelvriendelijke tuin.
Wil je in de winter vogels in je tuin terugvinden, dan is het best om al in de herfst actief met voederen te starten. Zo weten ze dat er bij jou een plek is waar ze steeds terecht kunnen. Vetbollen en pindaslingers zijn zelfs nu al toegestaan als de temperaturen erg zakken.

“Feeding birds means feeding yourself! Birds are part of nature and feeding nature is nothing but feeding yourself!”
― Mehmet Murat Ildan

Moet je nu echt speciale voeding gaan kopen? Nee, dat hoeft echt niet want alle kleine beetjes helpen. Schud bijvoorbeeld dagelijks je tafellaken uit in de tuin. Verkruimel in de lente je eierschalen, idem met je oude broodrestjes. Noten, zaden en pitten heb je misschien wel voor jezelf in huis. Waarom daarvan niet wat buiten te leggen? En een vetbol kan je makkelijk zelf maken. Recepten vind je legio op het internet.
Vet en noten vind je sowieso bij ons in de rekken. Denk misschien volgende keer dat je langskomt ook even aan de vogeltjes en neem voor hen wat mee.