Afgelopen maandag was het weer zover: duizenden kinderen trokken in Vlaanderen naar school voor een nieuw jaar vol vers op te nemen kennis. Vooral voor de leerlingen van het eerste leerjaar gaat er een nieuwe wereld open. Na dit jaar zullen letters en cijfers voor hen geen geheimschrift meer zijn maar werktuigen om de wereld mee te verkennen.

Terwijl begrip van het tellen vooral praktisch is in het dagelijkse leven, gaat de kunst van het lezen verder. Bij het leren lezen, gebeurt er iets magisch. Het kind leert 26 verschillende tekens kennen, uitspreken en schrijven. Samengevoegd vormen deze tekens woorden, zinnen, verhalen en uiteindelijk een boek. Boeken brengen uiteraard volop informatie over maar ze zijn zoveel meer. Boeken verbergen in hun bladzijden hele werelden vol dromen en realiteit, gevoelens en rauwheid, kennis en emotie.

Met trots

Maar voor het zover is, moet er nog veel gebeuren. Uren van zwoegen en zweten op het huiswerk liggen in het verschiet. Ook de ouders ontsnappen hier niet volledig aan. Mama’s en papa’s overal te lande zijn deze avonden druk in de weer met het kaften van de schriften en leerboeken, het invullen van medische fiches en aanverwanten, het zich organiseren voor een eerste oudercontact,… Om dan volgende week te starten met overhoren, uitleggen en luisteren, veel luisteren. Niet alleen luisteren naar de verhalen die de kindjes mee naar huis nemen over hun schooldag, ook luisteren naar hoe ze oefenen om de moeizaam ingestudeerde tekens aaneen te rijgen tot die begeerlijke woorden en zinnen. Was het tot nog toe het exclusieve recht van de ouder om voor te lezen aan het kind, nu draaien de rollen zich een beetje om. Zo trots als zo’n kleintje is wanneer het een eerste boekje gelezen heeft!

Met plezier

Helaas krijgen heel wat kinderen in de daaropvolgende jaren een hekel aan lezen. Zeker wanneer er in het secundair onderwijs de beruchte literatuurlijsten opduiken. Het soms moeizaam vergaarde plezier in lezen, verdwijnt. In de media duiken steeds vaker alarmerende berichten op dat tieners almaar minder en slechter lezen. Je vraagt je toch af: moet het per sé literatuur zijn? Bij wie de leeshonger gevoed werd, ontstaat waarschijnlijk vanzelf een behoefte aan meer, anders, of zelfs zogenaamde “verdieping”. Net zoals wie van lekker eten houdt de grenzen ook verlegd worden naar lekker naar culinair, van standaard naar exclusief.

Van sommige boeken moet men alleen maar proeven, andere kan men verslinden en maar enkele moet men kauwen en verteren.
– Francis Bacon 

Omdat het vandaag “Read a Book – Day” is, stellen wij voor dat je vanavond, op deze toch wel erg herfstachtige dag, onder een knus dekentje kruipt, het leeslampje aan knipt, een snackje binnen handbereik zet, en dan met het hele gezin een boek, een strip, de krant, een magazine ter hand neemt, en leest, leest, leest…