Kinderen bezitten magische eigenschappen. Als een onbeschreven blad komen ze ter wereld. Zonder vooroordeel en zonder te oordelen beleven ze de wereld in al zijn facetten bij het aanvangen van de ontdekkingsreis van het leven. Hun creativiteit en fantasie kennen geen grenzen. Ratio noch natuurwetten laten die verwondering aan banden leggen.

Waarom dan, eens de jaren wat beginnen door te tellen, krijgt diezelfde mens, datzelfde individu te horen “niet zo kinderachtig te doen” wanneer hij of zij eens buiten de lijntjes kleurt ?

Gek zijn doet geen pijn

Spontaan beginnen dansen op straat bij het horen van een wals van een straatmuzikant, snel even schommelen op een hobbelpaard in een speeltuin, enkel op de zwarte tegels lopen in een stationshal of op de richel langs het voetpad balanceren en hopen dat je er niet afvalt,… Allemaal heel normaal gedrag wanneer je een kind bent, maar iets wat doet fronsen bij andere volwassenen indien je zelf tot die categorie behoort. Misschien ziet het er gek uit als er opeens een volwassen persoon in het wild rondrent, het werkt alleszins bevrijdend. Zeker in een wereld waarin er zoveel van ons verwacht wordt, en we ons moeten inhouden om vooral niet te gek te doen. Wat malligheid kan zoveel deugd doen om de alledaagse sleur en spanningen te doorbreken.

Zij die dansen, worden voor gek verklaard door hen die de muziek niet horen.

– Friedrich Nietzsche –

Het kind in jezelf

De enige echte waarheid bestaat bovendien niet. Perfect normaal gedrag in de ene cultuur, kan als heel aanstootgevend beschouwd worden in een andere. Snuit je neus maar eens in het openbaar in Japan, terwijl je neus de hele tijd ophalen daar dan wel weer mag.

Gelukkig hoef je niet van continent te veranderen om de wereld eens door andere ogen te bekijken. Ieder van ons heeft herinneringen aan zijn kindertijd. Kijk nog eens met die kinderlijke blik en je komt ongetwijfeld tot nieuwe inzichten. Daarom: schreeuw, ren, roep, zeur als je je zin niet krijgt of huil als je verdrietig bent. Gedraag je gewoon anders dan er van je verwacht wordt. laat je innerlijke kind zo af en toe eens naar boven komen en geniet van datgene dat daarbij in je opborrelt.

Doe eens niet normaal

Hoor jij wel eens “doe normaal” dan ben jij gezegend met kinderlijk gedrag. Omarm die lichtheid van je bestaan. Kinderlijk gedrag staat per slot van rekening niet synoniem voor kinderachtig gedrag.
Dans jij de volgende keer dat je bij ons langskomt lieflijk met je mandje tussen onze winkelrekken door? Of praat je tegen de tomaatjes die met je mee naar huis mogen? Als we het zien, geven we je een dikke, vette knipoog.