In sommige contreien van deze wereld bevat de keuken ingrediënten als curry’s, paprika’s, chilipepers, tabasco,… en de liefhebbers hiervan wedijveren om de pikantste exemplaren te nuttigen. Misschien krijg jij eerder al de tranen in de ogen van alleen nog maar te lezen hierover?

We reageren immers allemaal verschillend op pittig gekruid eten. Veel van deze reacties kunnen we terugbrengen tot de chilipepers. Zij bevatten een stof, capsaïcine, die een irriterend tot zelfs branderig gevoel veroorzaakt wanneer ze zenuwuiteinden zoals die in de tong aanraakt.

Zaden

Voor de chili is dat haar natuurlijke afweersysteem tegen opgegeten worden door zoogdieren. Immers, vogels dragen de zaden uit terwijl deze in de maag van zoogdieren gewoon vermalen worden, met zero kans op uitzaaien van de plant. Omdat vogels minder gevoelig zijn voor scherpe kruiden, eten enkel zij chili.

Dat de éne chilipeper de andere niet is, dat is wel geweten.  De heetste onder de heten zou de Carolina Reaper zijn, zo’n 3200 keer heter nog dan de gewone jalapeño. Of het eten ervan aan te raden is, dat lijkt niet echt gezond te zijn. Ons lichaam reageert namelijk op diverse manieren bij het nuttigen van kruidig voedsel.

Zweet, slijm en zuur

Zweten is de meest voor de hand liggende reactie. De capsaïcine in de pepers geeft je hersenen een signaal dat je lichaam oververhit raakt. Door te zweten start je eigen, ingebouwde, koelingssysteem.
Een andere natuurlijk bescherming treedt in werking in je neus. Want ja, bij het eten van bijzonder pikant voedsel, wil die wel eens gaan druipen. Alweer ligt het aan de capsaïcine. Ze irriteert het slijmvlies en je neus start haar verdedigingssysteem op omdat ze denkt dat er vreemde materie, zoals stof of bacteriën, haar penetreert. Resultaat: een loopneusje.

Life is not like a box of chocolates. It’s more like a jar of jalapeños. What you do today may burn your ass tomorrow.

Maagzuur en andere maagproblemen kunnen ook een neveneffect zijn na het eten van een pikante schotel, maar of dat aan kruidige ervan ligt of eerder aan andere ingrediënten, daar zijn wetenschappers het nog niet over eens. Met een maagzweer zie je in elk geval wel beter af van dergelijke maaltijd om het genezingsproces niet te vertragen.

Help!

Wie het graag wat peperiger heeft, moet zich medisch gezien duidelijk geen zorgen maken. Ook niet wanneer dat moment aanbreekt waarop die éne hap toch net iets té is. Hoe graag ook je de klok zou willen terugdraaien om het nuttigen ervan ongedaan te maken, het enige wat je nog kan doen, is proberen hem te verdunnen. Ook al lijkt de meest voor de hand liggende oplossing het drinken van water, doe dat vooral niet! Capsaïcine is namelijk een olie, met andere woorden, niet oplosbaar in water. Je verspreidt de warme sensatie gewoon verder door je mond. Volle melk bevat het nodige vet om je pijn te verlichten. Of eet koolhydraatrijk voedsel zoals brood en rijst.

Zin gekregen? Wij hebben zowel kant en klare maaltijden als diverse ingrediënten om zelf aan het kokkerellen te gaan voor een overheerlijke curry. Enne, vergeet niet om een fles melk mee te nemen en een broodje…