Conférence, Durondeau, Doyenneé, Sweet Sensation,… Wie wel eens een stuk fruit eet, weet dat deze welluidende namen aan peren toebehoren. Naast de appel is de peer de meest populaire fruitsoort in ons land. Je kan ze immers zowel rauw eten als lekker stoven met bijvoorbeeld een wildgerecht of er een taart van bakken.

Peren, als inheems fruit, worden vaak over het hoofd gezien wanneer de concurrentiestrijd rond voedingswaardes start. Nochtans heeft de peer unieke kwaliteiten.

Studentenvoer

Eén peer bevat evenveel vezels als twee bruine boterhammen. Wie wil afvallen, kan naar hartelust genieten van haar zoete smaak want de harde vrucht geeft een langdurig verzadigd gevoel en zit boordevol water wat het lichaam helpt vet af te breken. Bovendien bevat ze ook nog eens een grote hoeveelheid koper wat nodig is voor een gezond centraal zenuwstelsel, annex geheugen, annex concentratie. Kortom, de peer is het ideale tussendoortje voor de student. Want ja, je eet ze gewoon uit de hand, inclusief schil want daarin zitten net de meeste vitaminen en mineralen, en zelfs het klokhuis!

Gekweekt

De peren van eigen bodem worden hier voornamelijk in Haspengouw en het Hageland gekweekt. De wilde peer komt wel van iets verderop, uit West-Azië en Noord-Afrika. De hedendaagse peren zouden allen afstammen van die wilde soorten. Nu nog kan je die laatste aantreffen ten noorden van de Kaukasus. Ze werd voor het eerst veredeld in Centraal-Azië. Via Indo-Europese migranten en de kruistochten verspreidde het fruit zich over heel Europa.
In de eerste eeuw van onze jaartelling kenden de Romeinen reeds meer dan dertig rassen. Tussen 1750 en 1900 werden meer dan 1.000 nieuwe perenrassen ontwikkeld, én, maar liefst 70 procent daarvan zou door Belgische kwekers zijn gecreëerd.

Gebakken peren

Doorheen de geschiedenis werd de peer nu eens vorstelijk onthaald, dan weer verguisd.
In de Middeleeuwen sierden ze de schotels van vorstelijke dissen op nog voor ze populair werd bij het gewone volk. Het waren toen wel vooral de stoofperen die populair waren en dat bleef zo nog een hele tijd. In de vorige eeuw werden in de grote steden van Europa bereide stoofperen op straat verkocht. De perenvrouwtjes die hun dagvoorraad niet verkochten, leden verlies en ‘bleven met de gebakken peren zitten’.
Sinds de afzetmarkt in Rusland ineenstortte, moesten onze telers die ook met hen peren bleven zitten, weer creatief aan de slag gaan om uiteindelijk met rassen op de proppen te komen die perfect geschikt zijn voor het Midden-Oosten en China waar het uiterlijk van onze bekende Conférence, met kleine bruine vlekjes, niet in de smaak valt.

Onze peren houden zich al eeuwenlang staande en zullen dat vast blijven doen. Kom eens kijken naar het assortiment dat wij hebben en geniet de komende dagen van een smaakvolle, sappige peer.