We kennen het allemaal: hongerig thuiskomen op een uur dat winkels gesloten zijn, en ontdekken dat er echt niks eetbaars te vinden is in de kast of de koelkast. Je kat kijkt je verbaasd aan wanneer je al grommend, jij of je maag, zijn etensbakje vult. Want ja, die brokjes, snoepjes en gastronomische maaltijden heb je wel nog in huis. Op de verpakkingen lees je smaakcombinaties als kalkoen en cranberry, of kip en kalkoen.

Dat is ook voedsel. Durf je wel of niet? Er zijn effectief mensen die er hun hand niet voor omdraaien om even wat brokjes uit de zak te snaaien en smakelijk op te knabbelen. Katten, honden, knaagdieren en vogels eten alles bij elkaar best veel verschillende dingen, van droogvoer, nat blikvoer over kaassnoepjes tot mezenbollen. Kan het kwaad om er als mens van te snacken of zit er iets tussen dat we echt beter kunnen laten staan?

Brokken en zaden

Deskundigen stellen duidelijk dat droogvoer en blikvoer niet gevaarlijk zijn omdat ze een hittebehandeling ondergaan, wat de bacteriën dood. Dierenvoeding voldoet uiteraard aan andere richtlijnen dan die van mensen, waardoor er van bepaalde voedingsstoffen meer in mag zitten. In droogvoer is bijvoorbeeld meer vitamine A toegestaan dan wat aanvaardbaar is als bovengrens voor mensen. Je moet wel elke dag ruim 350 gram kattenvoer binnenspelen om effectief een Vitamine-A vergiftiging op te lopen.
Vogels eten vooral zaden, en die kunnen we in principe best door onze ontbijtgranen kunnen mengen. Dat doen we dan ook al, met chiazaad, bijvoorbeeld.

Rauw

Producten met rauw vlees zijn al wat minder onschuldig. Daar kunnen bepaalde bacteriën inzitten die vooral problematisch zijn voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Infectieziektes, bloedvergiftiging, en een vroeggeboorte of miskraam zijn maar enkele van de gevaren. Katten en honden zijn carnivoren. Ze hebben een sterkere maag dan mensen en daardoor beter bestand tegen dat soort voedsel. De rauwe voeding laat je dus maar beter staan, doch af en toe een hapje droogvoer oppeuzelen, vormt geen gevaar voor je eigen fysieke gesteldheid.

“Ever consider what pets must think of us? I mean, here we come back from a grocery store with the most amazing haul — chicken, pork, half a cow. They must think we’re the greatest hunters on earth!”
– Anne Tyler

Cranberry

Dat dierendelicatessen smakelijk overkomen, is best begrijpelijk. De marketing ervoor speelt immers in op het baasje. Wat hij lekker en gezond vindt klinken, maar waar honden en katten eigenlijk niks aan hebben, belandt sneller in het winkelmandje. Katten kunnen echter bijvoorbeeld geen zoete smaken proeven, dus wanneer je ziet dat er een vleugje cranberrysmaak aan hun brokjes is toegevoegd, is dat voor jou bedoeld. Het is gewoon inspelen op de trend van de vermenselijking van huisdieren. Tracht toch maar niet te vergeten dat een dier geen mens is en omgekeerd. Dus, misschien beter geen kattenbrokken met cranberry’s op het menu vanavond, maar snel even een menselijke kant-en-klare maaltijd bij ons uithalen. Dat lukt vast nog voor 22:00 uur.