Zin in een dessertje vanavond?
Op zoek om iemand te verwennen?
Of zelf nood aan een portie troost?
Zoek vandaag niet verder want op Chocolate Cupcake Day ligt het antwoord voor de hand. Elk gebak is natuurlijk smakelijk en lekker, maar een cupcake heeft toch net dat ietsje meer. En die van chocolade al helemaal.

Een cupcake is een eenmansgerechtje. Dat deel je niet, zo simpel is het. Mag het, zo af en toe eens heel egoïstisch iets helemaal voor jezelf houden en er nog van durven genieten ook? Tuurlijk is dat oké, zeker vandaag. Bovendien bespaar je tweemaal in vergelijking met een gewone cake: minder ingrediënten en minder tijd nodig.

Een cupje meer of minder

De term cupcake dook voor het eerst op in een kookboek in 1828. De Amerikaanse Eliza Leslie publiceerde toen het boek ‘Seventy-five Receipts for Pastry, Cakes, and Sweetmeats‘. Dit werk was op meer dan een punt vooruitstrevend te noemen. Vooreerst stond daarin een recept voor een “Cup Cake” waarbij alle maten in cups werden aangegeven, én de cakejes ook gebakken werden in cups. Daarmee schreef Eliza culinaire geschiedenis aangezien de meeteenheid cup vandaag nog steeds de standaardmaat is in Amerikaanse kookboeken. Bovendien plaatste de dame voor het gemak van haar lezers een ingrediëntenlijst bovenaan het recept, iets wat nooit eerder werd gedaan maar nu wel de norm is.

I’ve never met a problem a proper cupcake couldn’t fix.
– Sarah Ockler, Bittersweet –

In de vorm

Toch werden er al heel wat eerder cakes in cups gebakken. Reeds in 1796 schreef Amelia Simmons in ‘American Cookery‘ over een ‘a cake to be baked in small cups’. De eenheidsmaat was toen wel nog een pound, een verwijzing naar de Engelse Pound Cake, het originele recept waarbij van de vier basisingrediënten: bloem, suiker, boter en eieren, telkens een gelijke hoeveelheid werd gebruikt, namelijk een pond. Terwijl de chique Britten het deeg in dure, tinnen vormpjes goten voor het bereiden van de zogenaamde Queen cakes, suggereerde de Amerikaanse Amelia een goedkoper alternatief. Een kopje, dus.

Uit de vorm

De cupcake zoals wij die nu kennen, hangt onlosmakelijk verbonden aan het papiertje waarin hij gebakken wordt. Voor de eerste beschrijving van bakken in papier moeten we weer terug de geschiedenis in. William Jarrin beschreef in 1820 in ‘The Italian Confectioner‘ een manier om te bakken in papier, compleet met illustratie hoe ze te maken. Dat de Italianen zelf er niet veel van bakten, komt uiteraard omdat hij zijn boek in het Engels schreef.
In het begin van de 20ste eeuw startten de Britten met het versieren van hun cakejes, dit uit fascinatie voor de Franse Petit Fours. Et voilà, na een rondreis door Amerika, met stops in Italië, Frankrijk en Engeland, is de cupcake zoals we hem nu kennen een feit.

Speciaal voor vandaag voegen we wel cacao toe aan het recept, of variëren we rijkelijk met chocolade in de topping. Happy chocolate cupcake day!