In deze periode van het jaar verschijnen ze in zowat alle winkels: fruitcakes. Of je er nu van houdt of niet, een ding is zeker, dit is het soort gebak dat absoluut niet past binnen een dieet.

Nergens in de geschiedenis is iets terug te vinden over de schepper van de allereerste fruitcake. Wel staat vast dat het gebak al voorkwam in het Oude Rome. Een recept van meer dan 2000 jaar oud beschrijft hoe een cake te maken met granaatappel zaadjes, pijnboompitten en rozijnen, gemixt in een cake van gerst. Later, tijdens de Middeleeuwen, werden er honing, kruiden en opgelegd fruit aan toegevoegd.

Suiker

De kunst van het opleggen van fruit verspreidde zich in de 16de eeuw toen er volop suiker uit de Amerikaanse kolonies kwam. Gekonfijt fruit was al snel geen onbetaalbare luxe meer, net als de fruitcake. Immers, dat is het geheim van een fruitcake. We spreken hier niet over zomaar een cake met daarin stukjes fruit, neen, het fruit en de noten moeten vooraf geweekt en/of gedroogd zijn in suiker. Nog iemand die eraan twijfelt dat een stukje van een dergelijke cake een echte caloriebom is?

Alcohol

Het is wel dankzij al die suiker dat de houdbaarheid van de fruitcake haast onbeperkt is. Je kan ze jarenlang bewaren zonder eraan te twijfelen of ze nog wel eetbaar zijn of nefaste gevolgen zouden hebben voor onze gezondheid. In sommige recepten wordt er ook nog alcohol toegevoegd aan de ingrediënten, of wordt aangeraden het gebak te bewaren in een doek, gedrenkt in alcohol. Dat laatste doodt bacteriën en hopla, de cake kan nog wat langer in de kast blijven liggen wachten op iemand die zin heeft in een stukje. Of een stuk in zijn voeten?

Airport screeners are now scanning holiday fruitcakes. Not even the scanners can tell what those little red things are.
– David Letterman

Sommige mensen maken ieder jaar een fruitcake voor het jaar erop. Als je dat al lang vindt, wat dan van de exemplaren die 25 jaar bewaard werden en nog eetbaar zijn? Eén familie bewaart zijn cake zelfs al 130 jaar. Ondertussen bereikte de cake de status van erfstuk dus geen denken aan dat er nog van gegeten wordt. Sowieso niet aan te raden voor de gezondheid van de tanden want het gebak is ondertussen steenhard.

Boon

Traditioneel behoort de fruitcake bij de Britse en Amerikaanse keuken, doch dat weerhield hem er niet van om de wereld te veroveren. Denk maar aan de Duitse ‘Stollen’, de Poolse ‘keks’ of de Italiaanse pannetonne. Overal krijgt hij een stukje eigenheid. In het Caraïbisch gebied bijvoorbeeld, weekt hij maanden in rum alvorens gebakken te worden. In Portugal zit er een boon in verstopt en wie deze vindt moet het volgende jaar voor de cake zorgen.
Niet iedereen is dol op het zware gebak, maar toch zijn er wereldwijd massa’s mensen die jaarlijks een boontje hebben voor de fruitcake. Al is het maar in een competitie fruitcake gooien zoals in Manitou Springs, Colorado, waar ieder jaar  een wedstrijd georganiseerd wordt om van al de ongewenste fruitcakes af te komen op een ludieke manier. Deelnemers moeten wel verplicht een donatie doen aan de lokale voedselbank ter compensatie van het verspilde voedsel. Dat mag zijn wat ze willen, zolang het maar geen fruitcake is.