Bij het horen van het woord hamburger denk je meteen aan een inwoner van de Duitse stad Hamburg. Zeker als je daar de voorbije zomer zou vertoefd hebben. De rest van ons zal eerder het befaamde broodje voor de geest halen. Of de twee iets met elkaar te maken hebben?

Daarvoor moeten we eerst helemaal terug naar het Mongolië uit de 13de eeuw om voor het eerst kennis te maken met een platgeslagen stuk vlees. De vermaarde krijger Dzjengis Khan en zijn strijders stopten een stuk rauw rundvlees tussen zadel en paard zodat het tijdens hun ritten lekker mals masseerde en makkelijk, desnoods te paard, in stukjes getrokken kon worden om te eten.

De wereld rond

Toen later Rusland veroverd werd door deze Tartaren, zoals ze ook wel genoemd werden, keken deze het trucje af. Om het vlees toch wat smakelijker te maken, mengden ze het met ei en ui en doopte het steak tartaar

Rond 1600 waaide het gerecht over naar West-Europa. Hamburg, een van de belangrijkste havensteden aan de Baltische zee, was een van de eerste plaatsen waar het rauwe rundvlees gerecht populair werd. Met toch één verschil:  de Hamburgers besloten het vlees even licht aan te bakken aan beide kanten.  De Steak Hamburg Stijl was geboren, een naam die simpelweg evolueerde tot hamburger.

 Duitse immigranten namen deze steak Hamburger stijl mee naar de VS. Amerikanen zouden gaan Amerikanen zijn mochten ze echter niet beweren dat zij de hamburger uitvonden. Met een omzet van 50 miljard burgers per jaar, mogen ze zich uiteraard wel laten gelden. Toch stond de eerste hamburger pas in 1830 bij Delmonico’s in New York op de kaart. Nog steeds zonder brood. De toevoeging van het broodje kwam pas in 1900.

Broodje

Eén van de klanten van Louis’ Lunch uit New Haven bestelde een steak to go. De kok had geen idee hoe de man het anders op kon eten en stopte de steak tussen twee boterhammen. Of dit het echte verhaal is, weet niemand. De hamburger zoals we ‘m vandaag de dag kennen wordt geclaimd van Ohio tot Wisconsin en van New York tot Kansas.

I always say, ‘Eat clean to stay fit; have a burger to stay sane.’

– Gigi Hadid –

Ondertussen vind je hamburgers in alle maten, soorten en smaken. Voor een uitmuntende burger gebruiken topchefs  eersteklas ingrediënten. Wil je zelf aan de slag aan, dan kan je bij ons naast diverse kruiden en broodjes ook dat perfecte stukje rundvlees vinden: het legendarische Wagyu beef. Maar of je dat nu echt moet vermalen tot een burger of beter zo op de grill legt, dat laten we aan jou over.  We geven je in elk geval een leuk recept van Paolo’s mee om zelf de ideale burger klaar te maken. Smakelijk!