De allerlaatste dagen van de vakantie treden in. Schooltassen staan klaar, gescherpte potloden en blanco schriften zitten erin. Het nieuwe schooljaar mag starten!

Tegelijk met het schooljaar treedt in elk huishouden met kids ook weer de regelmaat binnen. Opstaan met de wekker, meteen wassen en aankleden, snel aan het ontbijt. En dan moet de lunchbox nog gevuld worden. De brooddoos, een item waarvan de inhoud voor menig kind niet echt de meest favoriete lunch is.
Niet verwonderlijk natuurlijk want voor de smakelijke boterhammetjes van bij het ontbijt kan je tegen de middag, na uren door elkaar gerammeld te zijn geweest en in het beste geval op kamertemperatuur te zijn bewaard, bezwaarlijk nog het woord versheid gebruiken.

Van blik tot plastiek

Doorheen de generaties veranderde er eigenlijk niet zo gek veel aan de schoolse lunch. Van de blikken trommel van hun grootouders over de aluminiumfolie van hun ouders terug naar de goede oude brooddoos in een moderne flashy uitvoering. De inhoud ervan beantwoordt aan de mode van het moment en de inspiratie van de ouders. De basis blijft meestal brood in de één of andere vorm.

“Life is like a sandwich – the more you add to it, the better it becomes.”

In deze tijd van het jaar verschijnen overal tips om de lunch toch maar gezonder en aantrekkelijker te maken. Op de bijhorende foto’s schitteren de meest appetijtelijke brooddozen. Als ouder krijg je stress door er alleen maar naar te kijken want de verwachtingen zijn zo wel hoog gespannen.

Appetijt

En toch… Onderzoek toont jaar na jaar aan dat heel wat kinderen, ondanks de inspanningen van hun ouders, hun lunch niet opeten of zelfs weggooien om dan met honger thuis te komen. Buiten het probleem om de versheid van hun eten te garanderen, blijkt de typische schoolse refter zwaar tekort te schieten aan het creëren van een ontspannen sfeer. In plaats van dat de middagpauze een moment van ontspanning is, is ze meer een bron van stress. Te weinig tijd, te druk, geen plaats,… allemaal factoren die het hebben van een gezonde appetijt in de weg staan. Er is nog werk aan de winkel voor onze scholen!

Ondertussen kunnen wij jou misschien zo nu en dan ontlasten bij het vullen van je zoons of dochters brooddoos. In ons assortiment zit vast en zeker wel een wrap of een broodje waar hij of zij van smult. Alles is dagvers en zo verpakt dat niets van de smaken of de knapperigheid verloren gaan. En of je de brooddoos ’s avonds of ’s morgens vult, wij zijn open vanaf 7u30 tot 22u00 en dat 7 dagen op 7.