In het leven heb je doeners en denkers. Doeners zijn veelal ook durvers terwijl de denkers eerder de kat uit de boom kijken. In dagelijkse situaties kan je beide categorieën vaak makkelijk onderscheiden. Ga bijvoorbeeld eens naar één van de vele kermissen die momenteel overal te lande als paddestoelen uit de grond schieten.

Het kermisseizoen begin in principe tijdens de carnavalsperiode en eindigt in november na wapenstilstand. Maar midden augustus bereikt het zijn hoogtepunt. Een ode aan de halfoogstfeesten van weleer toen de boeren in augustus de meeste gewassen van het veld hadden gehaald.

Feesten

In de jaren zeventig, na de industrialisering van het boerenleven, ontstond er nostalgische aandacht voor het boerenleven van toen. Door de moderne technieken ging het oogsten haast ongemerkt voorbij. Een georganiseerd dorpsfeest bood soelaas voor het gemis. De 15e augustus, de katholieke feestdag van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, een vrije dag dus, en bovendien netjes midden in de oogstmaand groeide daardoor snel uit tot de perfecte datum om een feest te houden om het symbolische einde van het oogsten te vieren.

Dorpsfeesten en kermissen gaan hand in hand. De oorsprong van het woord kermis ligt in de kerk-mis die in ver vervlogen tijd jaarlijks gehouden werd voor de plaatselijke patroonheilige. Een vast moment waarop een hele gemeenschap op één plek bijeenkwam, lokte uiteraard van heinde en verre kooplieden om hun spullen aan de man te brengen, met in hun kielzog kwakzalvers, waarzeggers, acrobaten, goochelaars, narren en muzikanten. Vandaag vatten we dit samen onder de noemers jaarmarkt en kermis.

Denken of doen

Vergaapten de kermisklanten zich vroeger aan de acrobaten, nu doen ze dat aan de lefgozers die zich in de steeds sneller rondtollende en vaker ondersteboven hangende attracties wagen. Wie teveel gaat nadenken over de effecten van een dergelijke bolwassing, blijft liever met beide voeten op de grond.

“Love is like a roller coaster. When it’s good, you don’t want to stop and when it’s not… you want to throw up.”

– Maxine –

Om misselijk te worden op de kermis hoef je je per slot van rekening helemaal niet door elkaar te laten schudden. Wie deed zich als kind nooit tegoed doet aan de typische lekkernijen als smoutebollen, beignets, suikerspinnen, pommes d’amour, lolly’s, noga, of wafels met als gevolg een gigantisch gevoel van misselijkheid na zoveel overdaad aan vetten en suikers?

Zin gekregen?

Je kan nog enkele dagen genieten van de Brusselse Zuidfoor. Voor het slotweekend, nu zaterdag en zondag, kan dat zelfs aan verminderd tarief. Mocht je er nog niet geweest zijn, zeker eens een keertje een kijkje gaan nemen!
Wil je liever genieten van smoutebollen? Hier is alvast een recept en voor het kopen van de ingrediënten staan wij dagelijks paraat !