We dachten dat ze uitgestorven waren.
We dachten dat ze groots en woest waren.
We dachten dat ze pantsers droegen, scherpe tanden en vlijmscherpe klauwen hadden.
We dachten dat ze helemaal anders waren dan welk ander dier dan ook: de reuzen uit een ver verleden, dinosauriërs.

Gisteren kwam een nieuwe film uit in de Jurassic Park reeks. In “Jurassic World: Fallen Kingdom” dreigen de dino’s uitgeroeid te worden. Alweer. Vijfentwintig jaar geleden liet Spielberg deze mythische wezens uit de prehistorie herleven door wetenschappers de dieren te laten klonen uit DNA gevonden in een fossiele mug. In dit alweer vijfde deel dreigt een vulkaanuitbarsting op het dino-eiland alle leven te verwoesten. Maar “Life finds a way”, bloklettert de ondertitel.

De kip en het ei

Spielberg gaf in Jurassic Park vorm en kleur aan de botten en beenderen die paleontologen al jarenlang opgroeven en onderzochten. In het kwarteeuw dat sinds deze film verstreek, stak de kennis van de genetica een flink handje toe in de zoektocht naar het hoe en waarom rond de uitgestorven dieren. En eigenlijk… zijn dinosauriërs helemaal niet uitgestorven. Sommige overleefden en vormden de voorouders van onze huidige vogels. Daarbij staat de kip genetisch gezien dichter bij de dinosaurus dan andere vogels, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ze hebben relatief weinig genetische veranderingen ondergaan sinds ze zich afsplitsten van de gevederde dinosaurussen. Van dino tot kip dus, of van dino-ei tot kip?

I was eating in a Chinese restaurant downtown. There was a dish called Mother and Child Reunion. It’s chicken and eggs. And I said: “I gotta use that one.”

– Paul Simon –

Helemaal Bresse

Wie tegenwoordig bijgevolg smakelijk van een kippenboutje smult, kan zich vermaken met de idee dat er eigenlijk een dinopootje op zijn bord ligt. Nu ja, toch eentje van een gedegen afstammeling. Wil je het plaatje zo correct mogelijk houden, kies dan misschien voor een kippetje van een oud ras. Bijvoorbeeld de Bresse kip die met trots de titel van koningin onder het gevogelte draagt. Ze is ruim vierhonderd jaar oud, weliswaar een piepkuiken nog in vergelijking met de miljoenen jaren van haar voorouders. Als enige van de oude rassen wist ze zich overeind te houden als “product” in een wereld die vergeven is van genetische manipulatie en berekende kruisingen. Bresse kippen mogen rustig in vrijheid opgroeien op een kruidige weide. De voorschriften om Hare majesteit Bresse te noemen, zijn niet bepaald mals. Elke dame krijgt een persoonlijk ruimte van 10 vierkante meter toegewezen, met een totaal minimum van vijftig aren. Haar drank en voedsel moeten uit eigen streek komen. Bovendien dient de kweker een diploma te behalen op de land- en tuinbouwschool te Bresse.

Win een dino! Of was het een kip?

Heb je zin gekregen in zo’n Bresse kippenbout? Dan is dit je geluksdag! In elk van de winkels te Boortmeerbeek, Grimbergen en Sint-Martens-Latem geven we er twee weg. Like ons en post een foto van je favoriete kip onder dit bericht met daarbij het filiaal vermeld waar je de kip wil ophalen. Vraag al je vrienden om je foto te liken want de twee kippenfoto’s per filiaal die de meeste likes krijgen, winnen een kip. We sluiten deze wedstrijd af op zondagmiddag om 12u00. Succes!