De Britten genieten van de afternoon tea.
Oostenrijkers smullen van sachertorte.
Fransen starten de dag met een croissant.
En wij? Wij bakken wafels als geen ander!

Zou er één kind bestaan dat geen zoete herinneringen heeft aan een wafelenbak? Papa of mama achter het wafelijzer terwijl de kroost met vriendjes ravotten, oma en opa die hun kleinkinderen trakteren op verse wafels, wafelenbak op de giro of bij de scouts om te verkopen voor het goede doel,… voor een feest van wafels is er altijd wel een goede reden te vinden.

Bake off

Wafels ogen misschien niet meteen als het meest sexy product onder het gebak, maar dat ze lekker zijn, dat staat buiten kijf. Helaas mochten ze niet aantreden in het voorbije seizoen van Bake Off Vlaanderen terwijl diverse buitenlandse baksels wel aan bod kwamen. Misschien dat onze nationale trots de buis nog wel haalt in een volgende editie want uiteindelijk hebben wij er nog maar één seizoen opzitten. In Groot-Brittannië, waar het programma al loopt sinds 2010, mochten de kandidaten zich vorig jaar wagen aan het creëren van perfecte stroopwafeltjes. Wat helaas niet echt lukte.

Honing

Via stroop is de stap naar honing, en de oorsprong van onze wafels, snel gezet. De geschiedenis van de wafel reikt volgens sommige onderzoekers ver terug, tot de ijzertijd (800 v.c. voor onze streken).

Toen bakte men deeg van graan, melk en honing als koeken tussen twee ijzers op het vuur. Het woord “wafel” wordt echter pas in 1450 voor het eerste vermeld en zou mogelijk afstammen van het oud-Franse “waffla”, dat honingraat betekent. Dit verwijst naar de honingraatstructuur die de wafelijzers rond 1200 kregen. Anderen vermoeden dan weer dat het van het woord “weven” zou afstammen en een Germaanse oorsprong heeft.

Omdat honing zoveel smakelijker klinkt en associaties oproept met heerlijke stroop- en /of honing wafeltjes, blijft toch vooral deze verklaring hangen. De kleine ronde wafeltjes die bij deze zoete heerlijkheid gebruikt worden, doen ook echt wel aan een honingraat denken, niet?

Van Brussel tot Luik

Vanaf de 19de eeuw ontstonden er wafelovens en andere wafelbak technieken, waardoor er steeds meer verschillende wafels met uiteenlopende smaken ontstonden. Het werd traditie dat de bakkers zich rondom de kermis bezig hielden met het bakken van wafels en zo ontstond de wafel als kermislekkernij.

Twee van onze wafelrecepten werden wereldwijd verspreid onder de noemer Belgian Waffle: de Brusselse en de Luikse.

“We need to remember what’s important in life: friends, waffles, work. Or waffles, friends, work. Doesn’t matter, but work is third.”

Leslie Knope ―

Wanneer de Brusselse wafel precies ontstond, kan niemand met zekerheid zeggen. Zoals met vele receptjes werd ook dit hemels geschenk van moeder op moeder doorgegeven, zonder dat er een specifieke naam aan gegeven werd. Hoewel de bakwijze waarschijnlijk al langer bestond, werd er een recept teruggevonden uit 1874 waarin duidelijk voor het eerst het woord “Brusselse wafel” in vermeld staat.

Tijdens de wereldtentoonstelling van 1964 in New York slaagde de Brusselse wafel erin wereldberoemd te worden. Het jaar daarop besloot Marc Sleen om zijn Madam Pheip elke strip te laten afsluiten met een wafelenbak van dampende Brusselse wafels. En tijdens de Expo 2005 ging ook Japan voor de bijl van onze wafels.

De Luikse wafel heeft zich aangesloten bij dit succes; In deze variant van de Belgische wafel zitten er stukjes suiker verwerkt, ook een typisch Belgisch product, denk maar aan de klontjes van Tienen. Vandaar dat hij beter bekend is als suikerwafel.

Maar nog steeds heeft zowat ieder huisje zijn eigen overheerlijke wafelrecept. Wij zijn benieuwd hoe jij ze bakt…