Gisteren veroverde de zestienjarige Lukas de weektitel als beste bakker van Bake Off Vlaanderen. Hij maakte niet alleen het perfecte gelukskoekje, knutselde een smakelijke kruidige speculaasstal, maar liet vooral jurylid Regula helemaal wegzwijmelen bij de “snicker” smaak van zijn letterkoek die haar terugvoerde naar haar eigen kindertijd.

Misschien had Regula net als Lukas het geluk om ouders te hebben die haar zo nu en dan de keuken lieten overnemen om haar baktalenten te ontwikkelen, zelfs als ging dat ongetwijfeld gepaard met het achterlaten van een slagveld.

Mist

Kinderen in de keuken staan immers synoniem voor chaos, rommel en drukte, maar ook voor pret, feest en creativiteit. Roeren in potten en pannen vinden ze leuk, maar het summum voor de meeste kids is toch bakken. Van het mengen van de ingrediënten waarbij er mist oprijst uit de uitgegoten bloem, over het kneden van het deeg, tot het versieren van het eindresultaat, is een proces vol verrassend heerlijke momenten.
Zowat alle ingrediënten bij het bakken laten zich proeven. Bloem, suiker, melk, noten en vruchten, chocolade,… apart lekker, in deegvorm niet te versmaden en als eindproduct overheerlijk.

Pinda

Lucas’ scorende element waren de pindanoten. Zelfs Herman die er niet zo weg van is, kon de smaak dit keer waarderen. Kinderen en noten zijn nochtans geen sinecure. Pinda allergie is immers de meest voorkomende voedselallergie, die maar liefst 1 op de 50 jonge kinderen treft. Ook een notenallergie komt voor, maar minder vaak dan pinda allergie. Ongeveer 10 % van de kinderen met een pinda- of notenallergie groeit er op termijn weer overheen. Gelukkig maar, want noten zijn niet alleen lekker maar zitten ook boordevol vitamines en mineralen, geven energie en verlagen het risico op hart- en vaatziekten.

“No man in the world has more courage than the man who can stop after eating one peanut.”

– Channing Pollock

Crunchy

En zonder hazelnoten geen Nutella, zonder pinda’s geen pindakaas en snickers, zonder kokosnoten geen kokosmelk,… Noten zijn niet alleen puur natuur heerlijk, ze lenen zich ook uitstekend voor allerlei bak- en kooktoepassingen. Naast hun smaak voegen ze vaak een knapperig aspect toe aan al de bereidingen. Een extra “beet”, zeg maar.
Ook zin gekregen om er te vermalen uit het handje, in een gebak of een gerecht? Wij hebben steeds diverse soorten in huis. Wie probeert er straks een snickerkoek te maken?