Morgen staat België internationaal in de kijker. Nee, niet met voetbal, wielrennen of een andere sportieve prestatie. Wel met ons vakmanschap in het brouwen van bier want morgen is het International Beer Day. Met meer dan 1500 verschillende bieren op ons palmares, blijven we vooralsnog een koploper in de competitie, in heel wat lijstjes zelfs de onbetwistbare nummer één.

We hebben het hier duidelijk over het brouwen van het bier, niet het drinken. Daarbij halen we niet eens de top 20. Al zou daar in de toekomst wel eens verandering in kunnen komen. Steeds meer Belgen verkiezen immers een biertje op restaurant. Op zo’n tien jaar tijd steeg het bierverbruik bij een etentje van 20% naar 35,5%.

Bierkaartje

Merken als Duvel, Westmalle en Westvleteren plaatsten België ooit op de bierkaart. Er is geen enkel land ter wereld met zoveel verschillende bierstijlen, vertrekkende vanuit vier gistingswijzen: lage, hoge, spontane en gemengde gisting.

You can’t be a real country unless you have a beer and an airline;­ it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.­

– Frank Zappa –

Telden we begin vorige eeuw nog meer dan 3000 brouwerijen met elk hun eigen bier, dan zijn er nu nog zo’n 270 actief, elk met een schare van speciale bieren. Duidelijk voldoende aanbod om onze eerste plaats in stand te behouden, maar niet zoveel dat der geen ruimte meer overblijft voor vernieuwing. Een jonge garde van brouwers zorgt ervoor dat de liefhebber jaarlijks diverse nieuwe biertjes op zijn bierviltje kan plaatsen.

Brussels Beer Project

Een mooi voorbeeld hiervan is het Brussels Beer Project. Vanuit het standpunt dat het in de genen van de Belg zit om zijn eigen ding te doen, zijn eigen smaak te zoeken, bewegen zij mee op de golf van de evolutie die onveranderlijk door een kosmopolitische stad als onze hoofdstad rolt.
Met de steun van 2.500 crowdfunders die deelnamen aan #BeerForLife, een formule waarbij elke crowdfunder in ruil voor een éénmalige investering van 180€ voor de rest van zijn leven elk jaar twaalf bieren ontvangt, startte het bedrijf vijf jaar geleden op. Ondertussen staat de bouw van een tweede brouwerij op de planning.

Chef

Onder de noemer Pop-Ups vind je bij deze brouwerij allerlei nieuwe bieren. Hieruit halen enkele de titel All Stars, anders gezegd: blijvertjes. Van deze collectie hebben wij er vier in ons aanbod: Red my Lips, Grosse Bertha, Delta IPA Beer en Babylone. Uiteraard vind je nog heel wat meer bieren in onze rekken zoals Polarius, Leopold 7 of Bertichamps triple. Stuk voor stuk landelijke pareltjes die vragen om geproefd te worden.
Wist je dat bieren veel meer smaakcomponenten en variëteiten hebben dan wijnen, waardoor ze altijd beter passen bij eten?  Witbier past perfect bij mosselen, terwijl donkere bieren goed tot uiting komen bij vleesgerechten en fruitbieren ideaal zijn bij desserts. Daarom: kies volgende keer dat je bij ons bent eens een lekker biertje uit in combinatie met één van onze smakelijke gerechten en je doet als een echte chef aan beer and food pairing, één van de nieuwste trends in de culinaire wereld!