Wanneer een kind naar het eerste leerjaar gaat, gebeurt er iets magisch. Het leert 26 verschillende tekens kennen, uitspreken en schrijven. Samengevoegd vormen deze tekens woorden, zinnen, verhalen en uiteindelijk een boek. Wie de kunst van het lezen beheerst, staat in de daaropvolgende jaren voor de keuze: word ik een boekenliefhebber of niet? Een tussenweg bestaat niet.

Zij die het pad van de bibliofiel kiezen, onderscheiden zich niet echt zichtbaar van andere mensen. Ook zij praten, kuieren rond, doen boodschappen en eten gewoon een broodje. Wie hen beter observeert, merkt toch enkele verschillen op. Want als het om boeken gaat, dan beschikken deze mensen wel degelijk over verborgen talenten.

Van kunstjes…

Een boekenliefhebber kan al lezend spaghetti eten zonder het kleinste spatje te maken op de pagina’s van het boek. Een kunst waar mensen in witte truitjes best jaloers op mogen zijn!

“Eating and reading are two pleasures that combine admirably.”

– C.S. Lewis –

In een overbevolkte drukke trein of bus verdwijnt hij volledig geconcentreerd in het verhaal, weg van alle commotie om hem heen. Meer nog, hij is in staat een zinnig antwoord op een vraag te geven zonder een woord in het boek over te slaan.
Voor een echt goed boek offert de lezer zonder problemen zijn slaap op. Een goede nachtrust is triviaal als het om een geweldige verhaallijn gaat. Die volgende werkdag overleeft hij ook wel op automatische piloot.
Een boekenliefhebber beheerst de kunst van het balanceren in alle mogelijke posities met een boek. In bad, in bed, op straat, of waar dan ook, nooit raakt het boek uit evenwicht.

…Tot Kunst

Bovendien laat het vele lezen sporen na op de persoonlijkheid van de boekenfanaat.
Een recente studie wees uit dat mensen die het lezen van een boek verkiezen boven tv-kijken of naar het theater gaan, socialer, vriendelijker en empathischer zijn. Misschien omdat een bibliofiel in zijn leestochten zoveel meer karakters in zoveel meer omstandigheden ontmoet?
De aaneengeregen tekens op de pagina’s kneden hem tot een meester in taal. Zijn lees- en schrijfcapaciteiten zijn meetbaar beter. Hij verheft ze van vaardigheid tot kunst. En omdat een boek maar zo goed is als de verbeelding van de lezer, is deze uiteraard meesterlijk in het fantaseren.

Herken je jezelf hierin? Happy Book Lovers Day!
Droom maar lekker verder over je gelezen en nog te lezen boeken maar denk eraan om nog snel een pak spaghetti en wat saus mee te nemen voor je avondeten. Bij ons vind je alle ingrediënten om straks je verborgen talenten te tonen.