Wat is de gemeenschappelijk factor tussen restaurant- en cafébezoek, sporten, een muziekoptreden bijwonen en vrijwilligerswerk doen? Misschien helpt het als we ook TV-kijken, lezen, bioscoopbezoek en internetten toevoegen aan de lijst? Jawel, al deze activiteiten worden gretig opgesomd als je mensen vraagt naar wat ze graag doen in hun vrije tijd.

Met al de verlengde weekends die we traditioneel in en rond mei hebben, lijkt de vrije tijd in deze periode soms oneindig. Maar wat is vrije tijd nu eigenlijk? Ruwweg gezegd is het de tijd waarin iemand iets doet waar hij of zij zin in heeft en plezier aan beleeft. Het begrip vrije tijd kan dus zowel afgebakend worden in tijd, in actie als in denkwijze.

Tijd

Heel wat mensen hebben nu met O.H. Hemelvaart een verlengd weekend, of met andere woorden gezegd: ze hebben vrij. Dat wil echter nog niet zeggen dat ze vrije tijd hebben. Want misschien is er wel een communicant in de familie, moet de tuin nodig onder handen genomen worden, nodigden oma en opa de hele familie op bezoek uit, of… Tal van sociale verplichtingen kunnen er van iemand verwacht worden. En ook al hoef je dan niet naar je werk, echt vrij ben je niet.

Actie

Vandaar waarschijnlijk dat onder vrije tijd meestal de actie die je onderneemt verstaan wordt. Immers, wanneer je je vrije tijd vult met bezigheden die je lichaam en/of geest ontspannen, die je mentaal een verjongingskuur geven, dan gloei je van geluk en kan je de wereld met als zijn plus- en minpuntjes weer aan. Geprezen zijn zij die van hun hobby hun werk maakten. Of treedt er na verloop van tijd toch wel ietwat gewenning op en blijft de ultieme relaxatie in dat geval toch uit?

Als je werk je hobby wordt,
is vrije tijd ver te zoeken.

– Remco Jonckers – 

Geest

Gelukkig rest er dan nog de derde en laatste interpretatie voor vrije tijd. De Griekse filosoof Aristoteles sprak er reeds over: vrije tijd is een geesteshouding, een denkwijze. Het is een soort van zelf-meditatie en zelf-verbetering. Vrije tijd is het grootste goed van een mens omdat deze tijd noodzakelijk is voor de zelfontplooiing. Het dwingt ons een stap terug te doen uit de hectische alledaagsheid en om na te denken over wat we echt belangrijk vinden in ons leven.

Duidelijker kan het niet: vrije tijd is voor ieder wat anders. Het is iets wat jou gelukkig maakt als individu omdat je tijd hebt voor jezelf, tijd waarmee en waarin je kan doen wat je wilt, zonder rekening te hoeven houden met de wensen en verlangens van anderen. Geniet van je verlengde weekend met, hopelijk, veel vrije tijd!