SStel dat Jezus drie dagen voor Pasen plots besefte dat hij die avond zijn laatste maaltijd zou nuttigen en nog geen inkopen deed? Meer nog, niet eens een menu had opgesteld voor de twaalf vrienden die hij uitnodigde? Is dat de reden dat het Laatste Avondmaal op Witte Donderdag enkel uit brood en wijn bestond?

In dat geval leed de brave man aan procrastinatie, of simpelweg uitstelgedrag. Het uitstellen van taken die we om de één of andere reden niet meteen durven aan te vangen, is een herkenbaar gedrag bij ieder van ons. Je  procrastineert bijvoorbeeld wanneer je plots bedenkt dat die kast nu toch wel dringend moet uitgemest worden terwijl je boekhouding op je ligt te wachten.

Het prototype

De ongekroonde koning van het uitstellen is de student. Soggen, afgeleid van SOG: studie ontwijkend gedrag, maakt gewoon deel uit van de studentikoze cultuur. Je gaat toch echt niet meteen aan een opgegeven taak beginnen die je pas over een maand dient in te leveren? Er zijn nog zoveel andere, leukere en vooral minder inspannende activiteiten om de tijd te doden. En weet je wat? Soms loont het nog ook want het kan wel eens gebeuren dat plots een leraar besluit dat een deel van de leerstof toch geen deel zal uitmaken van de te kennen examenstof.

“Never put off till tomorrow what may be done day after tomorrow just as well.”

– Mark Twain –

Luiheid

Wereldwijd onderzoek toonde aan dat over de hele wereld twintig procent van de bevolking lijdt aan een serieuze vorm van uitstelgedrag waarbij ze structureel zaken voor zich uitschuiven. Angst om te falen, gebrek aan zelfvertrouwen, onvoldoende motivatie of zelfs perfectionisme kunnen aan de basis liggen van dit gedrag. Waar het zeker niets mee te maken heeft, is luiheid. Uitstellers zijn juist vaak ontzettend druk met allerlei triviale zaken. Het halve to-do lijstje wordt afgewerkt om maar vooral niet te moeten starten met die ene, belangrijke taak.

Die ene taak waarbij falen zoveel meer impact zou hebben op het zelfvertrouwen.

Die ene taak die een droom kan laten uitkomen.

Die ene taak waar je hart, je kern, je ziel bij betrokken is en waar niets anders dan perfectie goed genoeg voor is.

Het hoeft overigens niet altijd zo negatief te zijn. Met uitstel creëer je evengoed tijd en ruimte om ideeën te laten sudderen tot ze, overdadig gekruid met extra creativiteit, gaar zijn om te savoureren aan de wereld.

Lichaam en bloed

Hoe dan ook, er resten nog drie dagen tot Pasen waarin je rustig kan kijken welke lekkernijen je komende zondag je geliefden laat degusteren. En wordt het toch een last minute beslissing, dan is er gelukkig je Delitraiteur.

Had Jezus er maar eentje bij hem om de hoek gehad die 7 dagen op 7 van 7u30 tot 22u00 open was! In ons rijke voedingsassortiment kon hij heel wat smakelijker combinaties dan water en wijn opdoen als symboliek voor zijn “lichaam en bloed”.