“In the summertime, when the weather is high
you can stretch right up and touch the sky.”
Telkens de song van Mungo Jerry uit de radio weerklinkt, waait de zomer binnen. Het is zo één van die liedjes dat een instant goed gevoel uitlokt. En vandaag is het dan zover: de zomer is er!

Gezellige marktjes, druk bezochte festivals en after work party’s springen overal als paddestoelen uit de grond. In de straten zweeft al enkele weken om elke hoek een wolkje barbecue geur en joelen kinderen in de achtertuinen waar waterpartijen voor verkoeling zorgen. De lente kondigde alvast een schitterende zomer aan.

Weetjes

Het weer wilt vandaag misschien niet helemaal mee, doch dat tempert het zomerse geluksgevoel hoegenaamd niet. Op 21 juni bevroeden studenten dat het einde van hun examens in zicht is, weten kinderen dat er een eindeloos lange zomer wacht, beseffen ouders dat die langverwachte vakantie eraan komt. Of de uitkomst van al deze weetjes al dan niet positiefs is, doet er eigenlijk niet toe.
Zomer betekent vakantie, betekent vrijheid, betekent geluk.

Jeugdsentiment

Vanaf onze prilste herinneringen krijgen we de-school-is-gedaan-euforie aangekweekt. Als je nagaat dat we minimaal veertien jaren op de schoolbanken spenderen, dat mag het niet verwonderen dat we met al die jeugdherinneringen aan oneindige vakanties geconditioneerd worden tot het hebben van een blij zomergevoel. Zomer staat voor een kind synoniem aan het doorbreken van de routine en het wegvallen van verantwoordelijkheden. Een utopie voor een volwassene, maar toch iets om met weemoed en warmte over te blijven mijmeren.

Nooit heeft een winter, hoe streng hij ook mag geweest zijn, belet dat de rozen in de zomer bloeien.

– René de Masny –

Deurmat

Of het nu een lange warme zomer wordt of een kille koude, sowieso absorberen we in de zomertijd meer zonlicht. Meer zon boost de aanmaak van vitamine D en endorfine. Zonder er enige moeite voor te doen, stijgt hierdoor ons geluksgevoel en energieniveau. De lange avonden nodigen bovendien uit om een terrasje mee te pikken, om die barbecue aan te steken en vrienden uit te nodigen, om gewoon nog even naar buiten te trekken. Allemaal activiteiten die de sleur en het isolement van de eigen huiskamer doorbreken en die vaak leiden tot meer sociaal contact. Gewoon mensen kijken vanuit een luie stoel op je eigen terras, laat je reeds deel uitmaken van een groter geheel. Of tijdens het shoppen in je Deli even een praatje maken met een andere klant over het heerlijke zomerfruit dat nu rijkelijk te verkrijgen is.
In de zomer begint de wereld op je deurmat.