De weken van zwoegen en zweten, van stress en paniek, van troostende armen en bemoedigende woorden zijn helemaal om. Na maanden van opletten, studeren en huiswerk maken, volgt vandaag voor heel wat studenten het resultaat. Voor sommigen betekent het een speciaal moment omdat er een diploma uitreiking aan vast hangt. Van kleuter naar lagere school, middelbaar, hoger, en misschien zelfs helemaal adieu aan het onderwijs!

Was het uit Amerika overgewaaide fenomeen van de graduation ooit exclusief toegewezen aan het beëindigen van de middelbare school, of zelfs de hogeschool of universiteit, nu maken onderwijsinstellingen van elk speciaal overgangsmoment wel een graduation feestje. Kleutertjes lopen over de rode loper, prille tieners houden een prom en 18-jarigen gaan in toga naar hun proclamatie.

Nieuw

Voor onze kinderen, van welke leeftijd ook, betekent deze stap verandering. Nieuwe regels, nieuwe mensen, nieuwe omgeving, nieuwe uitdagingen wachten hen na een deugddoende vakantie. De één kijkt er naar uit, de ander blikt vol heimwee naar wat was en niet meer wederkeert. Voor elkeen betekent de graduation het verlaten van een bekende en vertrouwde wereld om nieuwe horizonten te verkennen. En hoe beangstigend dit ook kan zijn, een nieuw begin betekent ook nieuwe kansen.

“Now go, and make interesting mistakes, make amazing mistakes, make glorious and fantastic mistakes. Break rules. Leave the world more interesting for your being here. Make good art.”

– Neil Gaiman –

Feest

Maar voor het zover is, moet er nu gefeest worden. Het afsluiten van een levensfase vraagt om erkenning. Ouders nemen hun kids mee uit eten, tieners troepen samen en schuimen de binnenstad af, jongvolwassenen trekken naar diverse festivals,… Er mag terug gelachen worden. Elkeen die de afgelopen tijd een student in huis had, kan een zucht van verlichting slaken. Het leven herneemt.
En mocht het beoogde resultaat niet gehaald zijn, niet getreurd want ook al sluit er één deur, er gaat altijd ergens weer eentje open. Neen, er is geen jaar verspild want elke ervaring maakt ons tot een rijker mens. Ook teleurstellingen en falen horen bij het leven.

Nu de hardwerkende jeugd zijn schooljaar weer heeft afgerond, kan de zomer pas echt beginnen. De zon is van de partij, de Rode Duivels spelen hun derde match, het leven is goed. Spring snel nog even bij je Deli binnen om snacks en drankjes in te slaan voor vanavond. Wij blijven zoals steeds open tot 22u00.