“Daar is de lente, daar is de zon,
Bijna- maar ik denk dat ze weldra zal komen,” zong Jan De Wilde. Wist hij in 1972 al hoe we vandaag reikhalzend zouden uitkijken naar zachter weer en zonniger dagen, of smachten we gewoon elk voorjaar opnieuw naar de strelende warmte van de zonnestralen op onze hongerige huid?

De voorbije twee dagen leerden ons dat het begin van de astronomische lente niet altijd synoniem staat voor zon en warmte. Op ons noordelijk halfrond start de lente tijdens de maart-equinox, het moment waarop dag en nacht wereldwijd zowat even lang duren, en waarop de zon overal ter wereld precies in het oosten opkomt en in het westen ondergaat. En dat gebeurde dit jaar op 20 maart.

Vlinders

Misschien klopt het wel dat moeder natuur vergat om de verwarming een tikje hoger te zetten toen ze haar vrolijk huppelende dochter lente erop uit stuurde, achter glas activeren desondanks de prille zonnestralen onze lentekriebels. Na de donkere wintermaanden, ontlokt het voorjaarslicht maar al te gemakkelijk een euforisch gevoel.

Door het duidelijk lengen van de dagen ontvangt ons organisme meer licht, ergo meer vitamine D. Als prettig gevolg hiervan ontpoppen bij menigeen de buikvlinders uit hun cocons. Het geluksgevoel maakt mensen meer ontspannen, meer toegankelijk. Dit wordt letterlijk weerspiegelt in het opengooien van ramen en deuren. Tegelijk met de muizenissen uit ons hoofd, verdwijnen de stofnesten vanuit de hoekjes van de kamers.

Ontwaken

Ook de natuur ontsnapt niet aan de lentekriebels. De winterslapers ontwaken, trekvogels komen terug en zoeken samen met degene die hier overwinterden naarstig naar takjes en veertjes om een nest te bouwen, schapen krijgen lammetjes en midden in de nacht krijsen de krolse katers.

Het voordeel van de lente is dat je ook overdag schaapjes kunt tellen.

Narcissen en krokussen tieren welig en brengen kleur in de winterse gazons en perken. De botten aan bomen en planten dragen de belofte van weelderig groen in zich. Ja, de lente hangt in de lucht.

Rokjes

Elk moment nu kan de dag aanbreken waarop de terrasjes volstromen. Met opgeheven gezichten naar de zon, jasjes die over stoelleuningen hangen, ledematen die zich ver uitstrekken, komen de tongen los in zowel prille als hernieuwde vriendschappen. Die mooie eerste dag in het vroege voorjaar waarop vrouwen spontaan en massaal besluiten dat het kan, met blote benen naar buiten, die dag staat voor de deur. Ineens zullen overal rokjes en jurkjes fladderen. En dan, ja dan weet iedereen het zeker: het is lente!